Érettségire készülök, közben budapesti nyelviskolába járok

english-751057_640

Tegnap volt a ballagásom. Olyan fura érzés volt, ott állni. Soha nem gondoltam volna, hogy én is eljutok odáig, hogy egyszer elballagok közép iskolából, és főiskolára megyek.

A ballagási előkészületek

Persze mindenki nagyon izgatott volt, és készült a nagy napra. Minden iskolának megvan a maga szokása. A miénk a hagyományokat követi, így még mindig az a dal szól, ami év tizedek óta, a „Ballag már a vén diák, tovább tovább…” Ismered ezt a dalt? Netalántán a te ballagásodon is ez szólt? Én mindig abban reménykedtem, ha egyszer ballagni fogok, akkor ez szóljon.

Persze számos dolog volt még, amit el kellett intézni a nagy nap előtt. Fénykép készítése, a tabló képhez. Azt gondolom, igazán szép lett, és sikerült jó helyre kiállíttatnunk is.

Persze volt itt még közös ruha rendelés, ami nem ment azért egyszerűen. Már jó ideje úgy működik az öltözet kérdése, hogy egységes ruhát kell viselni. Ennek annyira nem örültünk, és nem is tudtunk könnyen megegyezni, de végül sikerült, még ha nagy nehezen is.

Mindenki ott volt, aki számít

A szüleim nagyon készültek erre a napra. Anyám kitett magáért, tudtam, hogy főzni sütni fog. Nagyon kitesz magáért, hiszen elég nagy a család, és ez elég nagy eseménynek számít a mi családunkban. Szerencséére, a mi családunk összetartó, és igyekszünk az efféle nagyobb eseményeket közösen megünnepelni. Idénre több ballagás is jut, szerencsére nem egy időpontba esett a kettő.

Szóval olyan 20-25 fő várható akire főzni kell. Minden félét süt, csirke combot, fasírtot, minden féle hideg tálat, kukorica salátát, francia salátát, és még másféléket is, mert van aki nem szereti a majonézes dolgokat. Ez mellé, elengedhetetlen a sütemény is, ami ilyenkor mindig szokott készülni, a jól bevált zserbó.

A tanulás

Persze, ez az időszak nem csak a mulatságokról szól hanem a tanulásról is, hiszen még csak most jön a neheze, amire idáig tanulni kellett, az érettségi.

Az első vizsgám, rögtön egy emelt szintű nyelv érettségi lesz, amire elég sokat kellett készülni, még ebbe a budapesti nyelviskolába is be kellett iratkoznom egy rövid időre, hogy kellő képen fel tudjak készülni a vizsgára. Miért teszek emelt szintű vizsgát? Olyan iskolába készülök tovább tanulni, ahol elvárják, hogy emelt szintű érettségije legyen a diákoknak nyelvből. Én angolt tanulok, így nekem ebből a nyelvből kell készülnöm. Ha nem sikerül a vizsga, akkor nem is fognak felvenni, pedig én nagyon ide szeretnék menni.

Azért nagyon izgulok az érettségi miatt. Milyen lesz majd? Te izgultál a vizsgáid előtt? A tanáraink próbáltak minket felkészítni, még azt is eljátszottuk, hogy hogyan fog zajlani a vizsga. Nem kell pánikolni, hiszen, a saját tanárunk fog minket kérdezni, mint eddig is, csak annyi különbséggel, hogy most még más is ott lesz rajta kívül. Ez persze a szóbeli része, az írásbeli más. Attól nem tartok annyira, hiszen ott nem kell beszélni. Én attól félek, hogy leblokkolok, és nem fog semmi az eszembe jutni arról amiről beszélne kell.

Még van pár nap hátra, hogy tanuljak. Most ez a legfontosabb, és csak ezzel fogok foglalkozni. Ha ezen túl  leszünk, biztosan elmegyünk egy nagyot bulizni a barátainkkal, és remélem, akkor már a sikeres érettséginket fogjuk ünnepelni majd.