Fülöp és a fogsora

Ha házi kedvencekről van szó, akkor egyértelműen kutyapárti vagyok. A szülői házban mindig is macskáink voltak, az enyém a mai napig anyukámmal és a húgommal él. Mikor otthon vagyok, igyekszem sokat dögönyözni.

A kutyus két és fél évvel ezelőtt jött, a barátommal, Ervinnel neveljük vidéken, áprilisban lesz 3 éves. Neveljük, mert olyan, mintha kisgyerekünk lenne. Emiatt sok szó esik köztünk a kutyákról általában, de legfőképp a sajátunkról, Fülöpről. Pár hónapos kora óta minden nap levisszük sétálni a folyópartra. Egyik régebbi sétánk alkalmával volt szerencsénk megtekinteni, milyen erős is egy 10 hónapos középtermetű kutya állkapcsa. Fülöp az útvonalunk közelében talált egy vadászok által „ottfelejtett” szarvas fejet. Természetesen büszkén cipelte magával a zsákmányt, nagyon morbid látvány volt. Sehogyan nem sikerült rávennünk arra, hogy eleressze a fejet, tehetetlenül néztük végig, ahogyan a cuki kiskutyánk az egészet befalja. A koponyacsontot egyetlen harapással roppantotta szét. Akkor mondta Ervin, hogy ő is olyan fogakat szeretne, mint amilyenek Fülinek vannak.

Nemrég jutott eszembe ez a történet, mert az egyik unokatestvérem egy biciklis balesetben elvesztette egy fogát, e probléma megoldási lehetőségeit vitattuk meg vele. Mivel érdekelt a téma, ajánlott egy honlapot, ami részletesen ír a fogpótlás lehetőségeiről.

A cikkből megtudtam, hogy a híd-jellegű fogpótlásoknál a két szomszédos fogat le kell csiszolni, ami egyértelműen fogkárosítással jár. Az implantátum – bár drágább, mint az előbb említett megoldás –, felépítésében sokkal jobban hasonlít a fogra, beültetése nem jár negatív hatással annak környezetére.

Az olvasás által tudtam meg azt is, hogy a hídpótlásnak is különböző fajtái vannak, mondjuk az egészből az maradt meg, hogy az egyiket fogtechnikusok csinálják, ami másikat pedig, aminek cirkónium az anyaga, számítógép tervezi.

Mikor aztán, a cikk végigolvasása után telefonon beszélgettünk az unokatesómmal, Laurával, mondtam neki, hogy a fogpótlás különböző lehetőségei előtte állnak.

Ő azt mondta, hogy egyelőre egy ideiglenes, kivehető pótlást kapott, és szívesebben gyűjtene össze néhány hónap alatt egy implantátumra, mint, hogy hídpótlást csináltasson. Megtudta, hogy a híd maximum 15 évig jó, ő akkor még csak 43 éves lesz. És aztán persze, ha leszedik a koronát, akkor a lecsiszolt fogakkal is kell kezdeni valamit. Ráadásul az anyukája példáján látja, hogy mennyire megnöveli a szuvasodás kockázatát a csiszolás. Neki az összes csiszolt foga elromlott pár éven belül. Laura még azt is megjegyezte a honlap cikkéből, hogy a híddal nem lehet csonthéjast ropogtatni, ő márpedig úgy szokta kinyitni a mogyorót. Erről megint eszembe jutott Fülöp, aki szereti a diót, ha héjastul adjuk neki, akkor pár roppantással megszabadítja tőle. Hirtelen megértettem, miért vágyik Ervin annyira nagyon Fülöp fogaira.

Laurával még beszélgettünk egy darabig, ő másnap ment személyes konzultációra a fogorvossal, hogy részletesen megvitassák a fogpótlás lehetőségeit, és kikalkulálják azok pontos anyagi vonzatát. Meg persze azért, hogy megtervezzék a következő lépést az ügyben. Kértem, hogy mindenképpen számoljon be a tapasztalatairól, mert, ha pozitívak, akkor én is kipróbálom a fogászatot. Tetszik, hogy a weboldalukon szerepeltetett informatív tartalommal az otthonról való tájékozódást is elősegítik. Azt hiszem, a mai világban ez az egyik feltétele annak, hogy egy szolgáltatáson alapuló vállalkozásra azt mondják, hogy „tartja a lépést”. Márpedig ez a versenyképesség egyik alappillére.

Másnap Laura fölhívott, és azt mondta, hogy a fogorvos is megerősítette abban, hogy az implantátumot válassza. Sikerült kikalkulálniuk egy olyan összeget, amit Laura nagyjából 3 hónap alatt össze tud gyűjteni, addig pedig marad az ideiglenes pótlás.

Többek közt azt is a cikkből tudtam meg, hogy az ideiglenes pótlás nem csak esztétikai funkciókat lát el, hanem a fogak stabilitását is biztosítja. Hosszú távon ugyanis az elvesztett fog által okozott hiátus arra sarkallja a fogazatot, hogy az űrt betöltse, és emiatt az egész állkapocs szerkezete megváltozhat. Amikor ezt a részt olvastam a cikkben, akkor jutott eszembe, hogy vajon meg van-e írva valahol a világon egy olyan könyv, vers vagy akármilyen más műalkotás, aminek a címe vagy témája a fogak vándorlása. Lehetne akár egy színdarab is. De nagyon elkalandoztam.

Az a lényeg, hogy úgy döntöttem, mivel Laurának eddig ilyen pozitív tapasztalatai vannak a fogászattal kapcsolatban, én is bejelentkezem. Remélem, végre megtalálom a számomra ideális fogászatot, mert eddig nem sikerült. A múlt éjjel pedig azt álmodtam, hogy Fülöp fogait megkaptam, de nem csak az anyagukat. Olyan fogazatom lett, mint neki. Nagyon ijesztő lehettem, mert emlékszem, az utcán mindenki menekült előlem, pedig nem akartam bántani senkit, elég szörnyű álom volt.