A kiscicámnak szerencsére sosincs szüksége lázcsillapításra, nekem viszont annál inkább

Sokszor irigylem a cicámat. Vannak napok, amikor egyenesen azon gondolkozom, hogy milyen jó lenne cserélni vele. Annyit alszik, amennyit csak akar, akkor is fényes a szőre, ha nem ken rá millió féle balzsamot és kondicionálót, a kaja pedig házhoz jön neki, nem kell sem boltba mennie, sem főznie, sem mosogatnia, csak enni. Ja, és az sem probléma, ha meghízik, hiszek akkor is cuki marad. Egyszerűen remek élete van.

Betegségek

Minden élőlény hajlamos betegségeket elkapni, azonban azt vettem észre, hogy szerencsére a cicám nem igazán hajlamos ilyenekre. Mivel lakásban tartjuk és más állatokkal sosem érintkezik, ezért nem kell olyasmik miatt aggódni, mint a bolhák és kullancsok. Emellett pedig nem lesz allergiás, nem szed össze influenzát és még sorolhatnám. Makk egészséges a kis szőrgombóc, hála az égnek, szóval irigylem őt. Főleg most.

Bizony, annak ellenére, hogy tombol a nyár, hőség van és az influenzának se híre se hamva, nekem bizony sikerült megbetegednem. Feri, a párom röhögött is rajtam, hogy erre tényleg csak én lehetek képes ilyenkor, de azért ezt nem hiszem. Egyszerűen egy kis megfázásos, lázas betegség akármikor kopogtathat az ajtón. Gondolhatnák sokan, hogy mégis hogy sikerült megfáznom a negyven fokban. Egy szó: klíma. Nem, nem az éghajlati értelemben, hanem mint légkondicionáló. Bizony, szerencsésnek mondhatjuk magukat, mivel olyan lakásban lakunk, ahol van ilyen berendezés, szóval nyáron sem akar lefolyni az arcunk a helyéről, de cserében ennek megvannak a veszélyei.

Gondoljunk csak bele. Ha kint van 35, vagy akár 40 fok is, a lakásban pedig csak 25, akkor ha az ember elmegy otthonról, vagy akár csak kimegy az erkélyre, a testének azzal kell megbirkóznia, hogy egyik pillanatról a másikra több mint tíz fok a levegő hőmérséklete. Arról nem is beszélve, hogy ha az embernek nagyon melege van, akkor hajlamos irreálisan alacsonyra állítani a klíma hőfokát. Feltehetően én is ebbe a hibába estem bele és így eshetett meg, hogy sikerült megfáznom a kánikulában.

Lázcsillapítás

Lázasnak lenni télen sem egy leányálom, nyáron viszont még annál is rosszabb. Nem elég, hogy meleged van, még a tested is fűt belülről, mint egy kályha. Mondhatni, két oldalról támad a hőség ilyenkor. Annak ellenére, hogy nem vagyok túl nagy híve a gyógyszereknek, mivel feleslegesnek tartom, hogy az ember minden apró bajára bevegyen valamit, ha lázról van szó akkor gyógyszereket is bevetek annak érdekében, hogy a lázcsillapítás eredményes legyen.

Mindig van itthon több olyan lázcsillapító készítmény is, amik az évek során hatásosnak bizonyultak. Ha pedig elfogy, akkor sem várom meg a következő betegség-szezont, hogy pótoljam a hiányt, hanem egyből megyek a patikába utánpótlásért. Tényleg az a legjobb, ha az embernek otthon jól felszerelt a házi patikája, hiszen egyrészt sosem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükség legközelebb, másrészt pedig ismerem magamat annyira, hogy betegen néha még az ágyból sincs erőm kikelni, nemhogy elmenni a gyógyszertárba.

Nyáron, betegen

Be kell vallanom, tipikusan szörnyű beteg vagyok. Általában a férfiakra szokták azt mondani, hogy a legkisebb nátha miatt is meg akarnak halni, de az igazság az, hogy én is ezt csinálom. Ha már úgy ébredek fel, hogy fáj a torkom, vagy éppen van egy kis hőemelkedésem, akkor az egész napom el van szúrva. Olyankor nem csak a testem érzi kicsit rosszul magát, hanem a lelkem is. De az nem kicsit, hanem nagyon. Akárhányszor lebetegszem, elfog a letargia érzése és semmi máshoz nincs kedvem, mint a kanapén feküdni és sajnálni magam. Nem jó taktika, tudom én, de egyszerűen mindig ezt csinálom.

A kapcsolatunk elején Feri ilyenkor mindent megtett annak érdekében, hogy jobb kedvre derítsen, de rövidesen rájött arra, hogy felesleges erőfeszítéseket tesz. Manapság ilyenkor már csak főz nekem teát, utána pedig békén hagy és várja, hogy túl legyünk ezen.

Betegség szempontjából azért is rossz évszak a nyár, mert ilyenkor nem komfortos azokat a dolgokat csinálni, amit betegen szokás. Takaró alatt feküdni? Nem! Forró teát kortyolgatni? Jajj! Na jó… Ilyenkor azért jobban tud esni egy lázcsillapítás érdekében tett hideg zuhany, de tapasztalatból mondom, hogy még ilyenkor is szörnyű, bár hatásosnak hatásos.

A legjobb módszer

Azt vettem észre, hogy a legjobb módszer láz ellen a következő: Egy megfelelő lázcsillapító készítmény, akár tabletta, akár forró ital formában, attól függően, hogy kinek mi válik be; napi egyszer-kétszer egy hűsítő zuhany, minél hidegebb vízzel, annál jobb, illetve sok folyadék és alvás. Ha az ember betartja ezeket a dolgokat, akkor csupán néhány nap alatt le lehet győzni ezt az állapotot és visszatérni a normális kerékvágásba.

Nálam jelenleg tegnap délután óta tart a láz, de a lázcsillapítók sokat segítenek abban, hogy jobb legyen a közérzetem. Ha minden jól megy, akkor szerintem holnapra már egész jól leszek, hétvégére pedig úgy kiheverem az egészet, mintha mi sem történt volna.

Nektek is sikerült már nyáron lebetegedni?